Instrukcje dotyczące użytkowania i konserwacji naszych produktów
Należy przestrzegać następujących instrukcji dotyczących użytkowania i konserwacji:
Przed pierwszym użyciem:
— Umyj nóż miękką gąbką i płynem do naczyń; wypłucz i wysusz kuchennym ręcznikiem.
— Jeśli na powierzchni noża znajdują się jakiekolwiek ślady zniszczenia lub defekty, nie używaj go, proszę, skontaktuj się z nami.
Ostrzeżenia dotyczące użytkowania:
— Dostarczone noże są ostre, proszę postępować ostrożnie i nie dotykać ostrza.
— Nie używaj uszkodzonego lub zdeformowanego noża.
— Trzymaj z dala od dzieci.
— Podczas używania noża upewnij się, że jego ostrze jest ustawione równolegle do powierzchni, na której kroisz; pozwoli to zachować integralność ostrza.
— Nie używaj noża do cięcia szorstkiej powierzchni takich jak skała, stal lub inne metale.
— Jeśli ostrze utknie podczas krojenia twardych owoców lub warzyw (np. Dyni lub arbuza), odciągnij nóż bez zmiany kierunku i spróbuj ponownie.
— Nie stosuj noża do otwierania puszek.
— Nie zostawiaj noża blisko ognia; nagrzeje się i może poparzyć przy kontakcie ze skórą.
— Korzystaj z noża do cięcia mrożonego mięsa lub warzyw tylko po całkowitym rozmrożeniu.
Instrukcje dotyczące pielęgnacji:
— Po każdym zastosowaniu umyj nóż miękką gąbką i płynem do naczyń, wypłucz i wysusz kuchennym ręcznikiem.
— Aby zapewnić ochronę ostrzu wykonanemu ze stali damasceńskiej
— Aby zapewnić ochronę ostrzu (sprawdzi się tutaj dowolny rodzaj kuchennego oleju).
— Przechowuj nóż w suchym miejscu. Przechowywanie w wilgotnym środowisku, lub w pobliżu solnych lub kwaśnych substancji powoduje rdzewienie noża.
— Po użyciu noża do krojenia warzyw lub owoców o wysokiej kwasowości (np. cytryny) natychmiast umyj nóż, aby uniknąć plam z rdzy na ostrzu.
— Jeśli na ostrzu pojawią się plamy rdzy (spowodowane którąkolwiek z wyżej wymienionych przyczyn), należy umyć nóż odrdzewiaczem lub octem; będziesz musiał również ponownie naostrzyć nóż (najlepiej kamieniem do ostrzenia).
— Nie należy suszyć noża w kuchence mikrofalowej ani w jakiejkolwiek innej kuchence.
— Nie należy pozostawiać noża w wodzie na dłuższy czas; zapobiegnie to tworzeniu się plam rdzy i korozji.
— Nie należy myć noża w zmywarce. Wysokie temperatury i/lub nadmiar detergentu mogą powodować rdzewienie ostrza i korozję rękojeści.
Zalecenia dotyczące ostrzenia noża:
— Nie zalecamy używania uproszczonego narzędzia do ostrzenia, ponieważ może ono zmienić kąt ostrza.
— Zalecamy stosowanie kamienia do ostrzenia (naszą rekomendację znajdziesz na naszej stronie internetowej).
— Kamień do ostrzenia musi być mokry, tak samo, jak ostrze noża; w ten sposób nóż będzie naostrzony zgodnie z gramaturą kamienia.
— Zalecamy ostrzenie noża co najmniej raz na trzy miesiące.