Instrukcje dotyczące użytkowania i konserwacji naszych produktów

Należy przestrzegać następujących instrukcji dotyczących użytkowania i konserwacji: 

Przed pierwszym użyciem:

— Umyj nóż miękką gąbką i płynem do naczyń; wypłucz i wysusz kuchennym ręcznikiem.

— Jeśli na powierzchni noża znajdują się jakiekolwiek ślady zniszczenia lub defekty, nie używaj go, proszę, skontaktuj się z nami.

Ostrzeżenia dotyczące użytkowania:

— Dostarczone noże są ostre, proszę postępować ostrożnie i nie dotykać ostrza.

— Nie używaj uszkodzonego lub zdeformowanego noża. 

—  Trzymaj z dala od dzieci.

— Podczas używania noża upewnij się, że jego ostrze jest ustawione równolegle do powierzchni, na której kroisz; pozwoli to zachować integralność ostrza.

— Nie używaj noża do cięcia szorstkiej powierzchni takich jak skała, stal lub inne metale.

— Jeśli ostrze utknie podczas krojenia twardych owoców lub warzyw (np. Dyni lub arbuza), odciągnij nóż bez zmiany kierunku i spróbuj ponownie.

— Nie stosuj noża do otwierania puszek.

— Nie zostawiaj noża blisko ognia; nagrzeje się i może poparzyć przy kontakcie ze skórą. 

— Korzystaj z noża do cięcia mrożonego mięsa lub warzyw tylko po całkowitym rozmrożeniu. 

Instrukcje dotyczące pielęgnacji:

— Po każdym zastosowaniu umyj nóż miękką gąbką i płynem do naczyń, wypłucz i wysusz kuchennym ręcznikiem.

— Aby zapewnić ochronę ostrzu wykonanemu ze stali damasceńskiej

— Aby zapewnić ochronę ostrzu (sprawdzi się tutaj dowolny rodzaj kuchennego oleju). 

— Przechowuj nóż w suchym miejscu. Przechowywanie w wilgotnym środowisku, lub w pobliżu solnych lub kwaśnych substancji powoduje rdzewienie noża. 

— Po użyciu noża do krojenia warzyw lub owoców o wysokiej kwasowości (np. cytryny) natychmiast umyj nóż, aby uniknąć plam z rdzy na ostrzu. 

— Jeśli na ostrzu pojawią się plamy rdzy (spowodowane którąkolwiek z wyżej wymienionych przyczyn), należy umyć nóż odrdzewiaczem lub octem; będziesz musiał również ponownie naostrzyć nóż (najlepiej kamieniem do ostrzenia).

— Nie należy suszyć noża w kuchence mikrofalowej ani w jakiejkolwiek innej kuchence. 

— Nie należy pozostawiać noża w wodzie na dłuższy czas; zapobiegnie to tworzeniu się plam rdzy i korozji.

— Nie należy myć noża w zmywarce. Wysokie temperatury i/lub nadmiar detergentu mogą powodować rdzewienie ostrza i korozję rękojeści.

Zalecenia dotyczące ostrzenia noża:

— Nie zalecamy używania uproszczonego narzędzia do ostrzenia, ponieważ może ono zmienić kąt ostrza.

— Zalecamy stosowanie kamienia do ostrzenia (naszą rekomendację znajdziesz na naszej stronie internetowej).

— Kamień do ostrzenia musi być mokry, tak samo, jak ostrze noża; w ten sposób nóż będzie naostrzony zgodnie z gramaturą kamienia. 

— Zalecamy ostrzenie noża co najmniej raz na trzy miesiące. 


Jeśli będziesz postępować zgodnie z naszymi instrukcjami, nóż zostanie twoim towarzyszem życia!
Dziękujemy za zaufanie!
Zespół DACOBI